FORMARE PROFESIONALĂ PENTRU FERMIERII DIN JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD

grain-664740_1920


DEZVOLTAREA PIEȚELOR LOCALE EXCLUSIV PRIN LANȚURI SCURTE PENTRU FRUCTE ECO


DEZVOLTAREA PIEȚELOR LOCALE EXCLUSIV PRIN LANȚURI SCURTE PENTRU LACTATE

Obiectivul proiectului constă în dobândirea de informații și cunoștințe relevante în scopul practicării de tehnici și tehnologii agricole și inovative, privind standarde comunitare la nivelul fermei, gestionarea gunoiului de grajd, îmbunătățirea calității producției, diversificarea activităților în exploatațiile agricole și managementul general al fermei (contabilitate, marketing, cunoștințe TIC, management).


Proiectul constă în înființarea și dezvoltarea piețelor locale exclusiv prin lanțuri scurte și activități de promovare. Se propune promovarea și comercializarea fructelor proaspete și procesate, obținute de către producătorii parteneri, prin intermediul unor lanțuri scurte create cu respectarea principiului de piață locală, respectiv prin comercializarea directă a acestor produse.


Acest proiect promovează și sprijină agricultura locală de tip tradițional și bio. Parteneriatul promovează astfel produse lactate locale, susținând totodată stimularea economiei locale. De asemenea, se urmărește dezvoltarea mediului rural vizat prin sprijinirea producătorilor locali și a produselor acestora. Credem că zonele vizate se vor dezvolta și din punct de vedere turistic, întrucât alimentele locale au capacitatea de a promova turismul gastronomic al zonei din care provin.

Proiectele noastre se extind cresc evoluează în fiecare zi

Livada Roșie

 Scopul proiectului ”Dezvoltarea piețelor locale exclusiv prin lanțuri scurte pentru fructe eco” este înființarea și dezvoltarea piețelor locale exclusiv prin lanțuri scurte și activități de promovare. Prezentul proiect propune promovarea și comercializarea fructelor proaspete sau procesate, obținute de către producătorii parteneri, din zona Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud. Proiectul presupune promovarea atât a produselor, cât și a sănătății și a mediului înconjurător.

MERELE cunoscute încă din Antichitate precum fructe divine, au fost introduse în cultul adorării unor zeități. Pe parcursul timpului, merele au ajuns să fie unele dintre cele mai comune fructe, fiind prezente pe masa fiecăruia dintre noi. Conținutul redus de calorii și numeroasele fibre pe care le conține, fac ca mărul să reprezinte un adevărat izvor de sănătate și vitalitate. Datorită proprietăților sale, acesta are un rol important în prevenirea unor probleme de sănătate și ajută la prevenirea unor boli cauzate de scăderea imunității organismului. Sursă importantă de flavonoizi (alături de ceapă și ceai verde), mărul are acțiune antioxidantă, reușind să reducă afecțiunile cronice sau degenerative. Substanțele conținute de coajă ajută la amplificarea acțiunii vitaminei C asupra întregului organism. Bogate în vitaminele A, B1, B2 si C, dar și în substanțe nutritive, precum magneziu, fosfor, fier și potasiu, merele au numeroase beneficii asupra sănătății noastre.

CĂPȘUNELE sunt bogate în apă, săruri de potasiu,  fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E),  acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri ( predomina levuloza, ceea ce permite consumarea lor de către diabetici, precum şi fructoză, sorbitol, xilitol), flavonoid, uleiuri volatile, tanin şi polifenoli cu excelent rol antioxidant. Căpşunul are efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, reduce colesterolul, alcalibizant al sangelui, nutritiv şi reminalizant. Consumul de căpşune este recomandat în caz de reumatism, afecţiuni renale, gută, astenie, anemie, constipatie, parazitoze intestinale, hipertensiune arterială, hemoroizi,  hemoragii uterine, nefrite, seboree, ulcer gastric, tulburări hepato-biliare, în tratarea eczemelor, combaterea insomniilor, obezitate, acnee, cancer.

CALITATEA produselor partenerilor crește însă și mai mult datorită zonei de proveniență. Zona de producție vizată face parte din aria HNV a României. Terenurile Agricole cu Valoare Naturală Ridicată (High Nature Value Farmlands) sunt situate în mediul rural unde agricultura de tip tradițional este principala activitate economică și un factor-cheie în conservarea naturii. Aceste terenuri sunt caracterizate de prezența vegetației naturale și semi-naturale (pășuni), în general foarte bogată în specii, și sunt integrate, în unele cazuri, într-un peisaj mozaicat extins și neîntrerupt ce include elemente naturale (precum marginile de câmpuri, gardurile vii sau din piatră, zone împădurite sau cu arbuști, pâraie) și petece de pământ cultivat și livezi. Produsele ce provin din astfel de zone cu înaltă valoare naturală, sunt curate, sănătoase, având savoare și specificitate unice, date de solul, clima, cunoștințele tradiționale și îndemânarea transmise de-a lungul generațiilor în gospodăriile familiale mici din peisajele mozaicate. Valorificarea acestor produse permite naturii și comunităților rurale să prospere.

Localitatea Sângeorz-Băi face parte din zona montană a României, conform ordinului nr. 355/2007 privind aprobarea criteriilor de încadrare, delimitării și listei unităților administrativ-teritoriale din zona montană defavorizată. Aceste calități ale mediului de proveniență aduc plus valoare produselor pomicole ale partenerilor.

Conceptul LIVADA ROȘIE a fost dezvoltat în cadrul proiectului ”DEZVOLTAREA PIEȚELOR LOCALE EXCLUSIV PRIN LANȚURI SCURTE PENTRU FRUCTE ECO” – Proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020

Stâna de la munte

Obiectivul proiectului ”Dezvoltarea piețelor locale exclusiv prin lanțuri scurte pentru produse lactate” este crearea cooperării între diferite entități în scopul promovării și comercializării produselor lactate și a derivatelor din lapte, prin intermediul unui lanț scurt de aprovizionare, dezvoltat cu respectarea principiului de piață locală.

LAPTELE este alimentul cel mai complet și cel mai uşor asimilat de organism care contribuie la menţinerea stării de sănătate a organismului, la creşterea şi dezvoltarea normală a acestuia, mai ales în cazul copiilor şi a adolescenţilor, dar este recomandat şi persoanelor vârstnice în prevenirea osteoporozei, bolnavilor, persoanelor care muncesc în medii toxice sau în condiţii grele de muncă şi, în general tuturor, pentru creşterea rezistenţei la infecţii şi substanţe toxice. Laptele este unul din alimentele de bază în nutriţia noastră deoarece conţine toate substanţele hrănitoare necesare creşterii, dezvoltării şi funcţionării normale a organismului. Ca dovadă a acestor afirmaţii este faptul că nou-născuţii (atât oameni sau animale) se dezvoltă normal, luni de zile, numai cu lapte. Specialiştii din cadrul Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România recomandă a se consuma zilnic 500 ml lapte, 100 ml iaurt sau 300 grame brânză, în condiţiile în care acestea reprezintă 12% din hrana noastră zilnică, pe lângă carne, cereale, legume şi fructe.

Laptele, sau “izvorul sănătăţii” cum mai este numit de specialişti, este un aliment complet. 0,75 litri de lapte asigură întregul necesar zilnic de proteine animale.

LAPTELE DE VACĂ obţinut de producătorii incluşi în proiect este colectat în fermele proprii de vaci crescute şi hrănite în mediul natural (în zonele de păşunat), ceea ce sporeşte calităţile nutritive şi valoarea acestor produse.

BRÂNZA obținută din lapte de vacă este una dintre cele mai cunoscute brânzeturi tradiționale românești. Aceasta are o consistență moale și un conținut de grăsime între 25 și 45%. De asemenea, acest produs conține sare, deoarece obținerea lui presupune o perioadă de maturare în saramură de cel puțin 2 luni. În 2004 brânza telemea a fost înregistrată ca Denumire de Origine Controlată și Protejată (DOC) cu scopul de a promova brandul românesc.

ALTE PRODUSE PE BAZĂ DE LAPTE

urda, zara, laptele acru, grosciorul (smântâna), brânza opărită (cașcavalul), telemeaua

Lactatele sunt cu atât mai calitative cu cât zona în care sunt obținute, respectiv Sângeorz-Băi și Maieru, face parte din zona montană a României, conform ordinului nr. 355/2007 privind aprobarea criteriilor de încadrare, delimitării și listei unităților administrativ-teritoriale din zona montană defavorizată, dar și din aria HNV.

Astfel, produsele lactate ale fermierilor sunt produse HNV și pot obține și mențiunea facultativă de produs montan. Mai mult, odată cu începerea implementării proiectului, cel puțin unul dintre producătorii parteneri, se angajează să participe la o schemă de calitate prin care să obțină mențiunea de calitate facultativă de produs montan. Produsele ce provin din astfel de zone cu înaltă valoare naturală, sunt curate, sănătoase, având savoare și specificitate unice, date de solul, clima, cunoștințele tradiționale și îndemânarea transmise de-a lungul generațiilor în gospodăriile familiale mici din peisajele mozaicate. Valorificarea acestor produse permite naturii și comunităților rurale să prospere.

 

Conceptul „STÂNA DE LA MUNTE” a fost dezvoltat în cadrul proiectului ”DEZVOLTAREA PIEȚELOR LOCALE EXCLUSIV PRIN LANȚURI SCURTE PENTRU PRODUSE LACTATE” – Proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020

Back