punct gastronomic local

Proiectul de cooperare Experiența Celor Patru Sezoane (Food Derby)

Punct gastronomic local

Ce înseamnă un Punct Gastronomic Local (PGL)

Punctele Gastronomice Locale sunt un concept de unitate de tip familial care oferă produse și preparate alimentare dintr-o anumită zonă geografică din țara noastră. Spre deosebire de restaurante sau pensiuni, acestea nu împrumută tipul lor de dezvoltare, ideea din spate este de a oferi posibilitatea turiștilor de a beneficia de preparate tradiționale locale din mediul rural, dar respectând, in același timp, si dispozițiile legale de igienă, fără a afecta sănătatea consumatorilor.

In aceste locuri este prezent un meniu preparat și servit în aceeași zi, numai de către patron și/sau membrii familiei acestuia, cu maximum 2 feluri de ciorbe/supe, 2 feluri principale și 2 deserturi. Produsele trebuie sa-si aibă originea numai in unitățile autorizate/ înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Astfel, vorbim, mai ales, despre produse autohtone, specifice regiunii în care Punctul Gastronomic Local prepară mâncărurile.

Cum arată un PGL

Mai ales, locurile de unde se distribuie produse alimentare trebuie să fie amplasate, concepute, construite, curățate și menținute în bună stare pentru a se evita riscul de contaminare, în special de către animale și dăunători, iar suprafețele aflate în contact cu produsele alimentare trebuie să fie în bună stare, ușor de curățat și, dacă este cazul, de dezinfectat.

Totodată, aceste Puncte Gastronomice Locale trebuie să aibă instalații și echipamente de spălare și uscare a mâinilor în mod igienic, instalații sanitare igienice și vestiare și să fie dotate cu apă potabilă rece și caldă în cantități necesare desfășurării activității. In plus, trebuie sa aibă și mijloace și spații adecvate pentru păstrarea și controlul condițiilor de temperatură adecvată a produselor alimentare și spații în care produsele alimentare sa fie curățate în condițiile de igiena prevăzute.

Vezi planurile arhitecturale

Cum va arăta Punctul Gastronomic Local în teritoriul GAL Lider Bistrița-Năsăud

Sursa de inspirație de la o casă din Maramureș

Peisajele din zona Bistrița Năsăud sunt spectaculoase datorită înălțimilor mari ale Munților Bârgăului și a Munților Rodnei. Acoperișul clădirilor din zona respectivă au o rezolvare simplă: de obicei sunt rezolvate în 2 sau 4 ape, depinzând de influențele locale. Panta acoperirii acestui proiect este specifică reliefului de dealuri înalte și munți, cu pantă înaltă de 50-60 de grade. Învelitoarea se va realiza din materiale naturale regenerabile, cu păstrarea imaginii locale nealterate. Această propunere optează pentru folosirea șindrilei de lemn, care este un material și o tehnologie locală, având în vedere că lemnul este prezent ca o resursă principală din zonă. Culorile proiectului (atât culorile învelitoarei, cât și celelalte elemente de construcție și tehnologice) respectă specificul peisajelor locului: alb, gri, var, suprafețe de lemn și de piatră. Elementele care conturează liniile principale ale arhitecturii fațadelor sunt acoperișul cu coama și streașina lui, târnațul și soclul. Toate construcțiile tradiționale din zonă au un târnaț, lucru care a fost preluat și în acest proiect realizat printr-o reinterpretare modernă, care se caracterizează prin simplitatea și ingeniozitatea decorațiilor realizate prin riflaj. Târnațul are rol estetic și funcțional, care respectă atât proporțiile, forma și volumetria specificului local.

De ce să alegi un Punct Gastronomic Local ca turist?

Având în vedere situarea Punctului Gastronomic Local în apropierea resurselor de hrană, aici se regăsește cel mai scurt drum al produselor din gospodărie în farfuria turistului. Acest aspect devine tot mai important pentru turiștii atenți la realitățile economice, sociale, culturale și de mediu ce definesc zona rurală, dornici să trăiască experiența servirii mesei într-un cadru autentic, unde hrana este preparată din materii prime proaspete, care încorporează toate caracteristicile teritoriului din care provin. Prin redescoperirea preparatelor culinare din zona rurală, gospodăria țărănească devine pentru turiști un loc de socializare și de comuniune culturală transmisă prin intermediul hranei. Acest tip de cultură a mâncărurilor specifice cadrului rural, gătite lent, pe bază de rețete culinare vechi de generații, din produse agroalimentare locale, poate fi menținută, promovată și oferită celor care vizitează satele din România, fie ele din Delta Dunării sau din vârf de munte, prin intermediul Punctelor Gastronomice Locale (PGL).
Back