Galerie

Proiect Say Cheese! Balkan Cheese!
Echipa proiectului Say Cheese! Balkan Cheese! a avut parte de o întâlnire transnațională inedită. Am petrecut trei zile minunate, dar și pline de activități, discuții tehnice și prezentări interesante în teritoriile partenerilor noștri greci de la:
Evenimentul a început cu prezentarea rezultatelor obținute de către partenerii români de la Asociația GAL Napoca Porolissum (Iulia Fătu) și GAL Lider Bistrița-Năsăud (Ana Călina Șestac).
Prima zi a avut în centru activitatea GAL Achaia, managerul lor, Iro Tsimpri ne-a prezentat activitatea lor, am vizitat cooperativa Kalavrita care produce în special brânză feta: produs local tradițional renumit și recunoscut la nivel internațional. Am vizitat Peștera Lacurilor și un muzeu care sprijină ecoturismul și economia locală, finanțat prin GAL Achaia. Domnul primar Athanasios Papadopoulos ne-a așteptat la primăria Kalavrita, am vorbit despre importanța parteneriatelor și a proiectelor transnaționale.
A doua zi, partenerii de la GAL Olympia ne-au pregătit o degustare de brânzeturi de dimineață, produse locale ale societății Kalomiris EL.VI.GAL: feta, iaurt, cașcaval și o varietate de brânzeturi condimentate. Am pășit pe ruine antice, cele ale Olimpiei, locul în care au început jocurile olimpice și unde se aprinde flacăra olimpică odată la patru ani. O altă oprire a fost la crama Mercouri Estate – Κτήμα Μερκούρη, o afacere de familie de succes, care dăinuie din generație în generație. Tot aici am asortat brânzeturi de calitate alături de vinuri savuroase.
Finalul vizitei a fost ghidat și găzduit de GAL Parnonas, l-am avut alături de noi pe managerul Marínis Berétsos, care de altfel este și promotorul ideii proiectului nostru. Împreună, am dus Say Cheese! Balkan Cheese! la nivelul la care este acum. La muzeul de arheologie din Tegea am descoperit povestea nașterii și dezvoltării Tegeei, cel mai puternic oraș din Arcadia antică. Iar apoi, la Crama Telepos Ktima Tselepos-Κτήμα Τσέλεπου, am avut parte de o întâlnire cu oameni cheie ai GAL Parnonas: parteneri, reprezetanți, antreprenori locali.
 
Fiecare partener a avut ocazia să vorbească despre teritoriul său, s-au pus întrebări, am avut discuții aplicate pe proiectul nostru și am urmărit cu interes prezentarea expertului Dimitrios Skodos, economist în agricultură, pe tema brânzeturilor balcanice.
Ne bucurăm și că partenerii Say Cheese! Balkan Cheese! au reușit să organizeze evenimente tematice cu standuri de prezentare a produselor locale, promovând activitatea și succesele producătorilor din domeniul brânzeturilor. Asemenea evenimente și festivaluri sunt mai mult decât necesare pentru obiectivele proiectului nostru.
Știți deja că unul dintre conceptele centrale ale acestui proiect este un drum al brânzeturilor în Balcani. În acest sens, această ultimă întâlnire a fost una cât se poate de tehnică, am analizat:
  • situația actuală din domeniul brânzeturilor industrializate
  • potențialul brânzeturilor tradiționale și tipurile lor
  • importanța culturilor bio, sustenabilitatea acestora
  • nevoia pregătirii fermierilor în identificarea oportunităților de dezvoltare, de certificare
  • implicarea activă a acestor fermieri în acest circuit al brânzeturilor balcanice
Mulțumim partenerilor noștri din Grecia, a fost o experiență memorabilă la voi acasă! Mulțumim translatorului nostru, Adriana Roșca

Întâlnirea transnațională de la Say Cheese! Proiectul de cooperare Balkan Cheese! a avut loc pe teritoriul GAL-ului Troyan – Apriltsi – Ugarchin, în Bulgaria în data de13 octombrie.
În cadrul întâlnirii, am discutat cu fiecare partener despre stadiul proiectului, unde se află cu analiza de piață, am discutat despre următoarele activități din cadrul Proiectului de Cooperare a Brânzei Balcanice Say Cheese și despre următoarele evenimente. Unii parteneri au fost prezenți în Bulgaria, iar alții au participat online.
Ne bucurăm că am reușit să ne îmbunătățim parteneriatul, să parcurgem împreună încă câțiva kilometri pe Drumul Brânzei (concept care s-a născut în proiect).
În perioada 14-15 octombrie a avut loc și un festival local dedicat brânzei. În ea, ați putea vedea produsele tradiționale ale zonei, gustați și cumpărați produse locale delicioase.

Evenimentul LINC a fost și va fi întotdeauna un motiv de bucurie! Anul acesta am sărbătorit împreună faptul că majoritatea țărilor din UE și-au depus cu succes Strategiile de Dezvoltare locală și se pregătesc de zor pentru următoarea perioadă! 
Delegația României la LINC 2022 din Jeseníky, Cehia, a fost compusă din 21 de GAL-uri. Am avut șansa să ne (re)întâlnim în numele LEADER, să ne prezentăm ideile de viitor, să ne revedem prieteni vechi și să punem bazele unor parteneriate noi.

La LINC anul acesta am mers prin prilejul proiectului nostru de cooperare Say Cheese! Balkan Cheese!, un motiv în plus să promovăm cooperarea LEADER și networking-ul dintre GAL-urile europene mai vechi și mai noi cu care am avut ocazia să legăm relații de prietenie pe termen lung! Mulțumim

Prima vizită în realizată în teritoriul GAL Napoca Porolissum (Cluj, România) a avut loc pe timp de vară și s-a încheiat cu succes, motiv pentru care ne bucurăm că avem acest video care o rezumă și pe care îl puteți vedea ca să știți cum a fost! Suntem recunoscători că am reușit să ne cunoaștem în persoană, că ne-am îmbunătățit relațiile de cooperare și parteneriatul, dar și că am pus prima bornă pe ceea ce vom numi în proiect Drumul Brânzei. 

Am discutat metodologia de lucru, am stabilit care sunt activitățile următoare și cum ne vom organiza pe viitor pentru le realiza și suntem siguri că împreună vom avea cele mai bune rezultate. 

Împreună, vom defini brânza balcanică, vom pune pe hartă cei mai autentici producătorii din teritoriile noastre și vom crea un brand puternic al brânzei! Le mulțumim partenerilor noștri vecini de la GAL Napoca Porolissum pentru primire și pentru acest video cuprinzător și simpatic!

Back